Rosacea Behandling

Vilka är de vanligaste behandlingarna för rosacea?

Det finns inget permanent botemedel mot rosacea. Det finns inget du kan göra för att förhindra rosacea från att bryta ut. Emellertid kan behandling lindra symtomen. De använda behandlingarna kan variera, beroende på hur symptomen utvecklas. Behandlingen kan behöva justeras över tid beroende på hur man reagerar på behandling, och om man utvecklar olika symptom.

Åtgärder mot Rosacea

Undvik starkt solljus på ansiktet. Solljus kan göra symtomen värre. Använd en solkräm på ansiktet, med en hög solskyddsfaktor (30 eller högre och med ultraviolett A (UVA) och ultraviolett B (UVB) skydd). Det är svårt att säga vad som är starkt solljus. Därför skulle många läkare rekommendera att du använder solskyddsfaktor varje dag innan du går ut, oavsett graden av solsken. Använd gärna en hatt eller liknande huvudbonad för att skydda ansiktet som solljus.

Om man har torr hud kan man prova en allergitestad, oparfymerad och icke-fet återfuktande kräm. Man bör också undvika att använda slipande krämer i ansiktet. För män kan det vara bra att använda en rakapparat istället för rakblad vid rakning.

Behandling för ansiktsrodnad

Det finns ingen medicin som kan förhindra eller stoppa rodnad. Men vissa människor tycker att vissa faktorer kan förvärra huden och göra rodnader värre. De vanligaste rapporterade faktorerna som kan få huden att rodna är: extrema temperaturer (oftast hög värme), alkoholhaltiga drycker, ansträngande motion, stressande situationer, solljus, kryddstark mat, varma drycker. Dessa faktorer kan utlösa anfall av rodnad, eller göra rodnad värre, så att undvika dem är klokt.

Vissa läkemedel som används för andra sjukdomar kan också utlösa rodnad. Om du misstänker att ett läkemedel gör rodnaden värre, då bör du diskutera detta med din läkare. Alternativ till den medicin du använder kan vara tillgängligt.

Behandling för ansiktsrodnad (erytem) och telangiectasia (små blodkärl)

Det finns få belägg för att medicinering har någon effekt på att ta bort erytem eller telangiektasi. Personer med erytem har ofta känslig hud som kan göra erytemet värre. Därför är det bäst att undvika att använda något som kan göra huden känsligare. Till exempel rengöringsmedel som innehåller aceton eller alkohol, slipande preparat, oljebaserade eller vattentätt smink och parfymerade solskydd.

Ett alternativ som blir allt mer populärt är ljus eller laser terapi. I korthet kan en laser eller mycket starkt ljus av en viss våglängd förstöra små blodkärl under huden utan att skada närliggande vävnad. Detta kan ta bort telangiektasi och förbättra erytem. Din läkare eller hudspecialist kommer att upplysa om detta är ett alternativ för dig.

Behandling för fläckar och cystor (papler och pustler)

Vissa antibiotika är den vanligaste behandlingen för fläckar och cystor. De fungerar oftast bra, men det är oklart varför de fungerar, eftersom det inte finns någon bevisad bakterie som orsakar rosacea. Vissa antibiotika minskar inflammation i huden samt dödar bakterier och det kan vara anledningen till att de har verkan mot rosacea. En aktuell antibiotika som kallas metronidazol är en behandling som kan ha verkan om du bara har några små fläckar. Om du har många fläckar eller cystor kan antibiotika-tabletter såsom tetracyklin eller erytromycin användas.

Viss förbättring kan uppträda efter 2-3 veckors behandling. Det behövs dock oftast en 6 - till 12-veckors antibiotikabehandling till tydliga fläckar och cystor. En anledning till att antibiotikabehandling inte fungerar är att vissa människor ger upp behandlingen efter några veckor utan att slutföra hela kuren.

När en kur av antibiotikabehandling är avslutad återvänder fläckarna eller cystorna vanligtvis någon gång. Därför kan upprepade behandlingar behövas från tid till annan. Azelainsyra är ett alternativ till antibiotika för att behandla mild till måttliga fläckar. Men vissa människor tycker att det kan orsaka biverkningar såsom brännande, stickande, klåda, fjällning, och torr hud. 

Behandling för ögonproblem

Symptom på ögonen vid rosacea är ofta lindriga och behöver ofta inte någon behandling.

  • Om torrhet i ögonen är ett problem kan regelbunden användning av ögondroppar hjälpa.
  • Om ögonlocksinflammation (blefarit) är ett problem kan vanlig hygien runt ögonlocken hjälpa.
  • Om ögonbesvär blir värre kommer en kurs av antibiotika tabletter (som beskrivs ovan) vanligtvis lösa symptomen.
  • Om mer allvarliga ögon problem uppstår kommer du att behöva hänvisas till en ögonspecialist för behandling.

Behandling för rhinophyma

Rhinophyma (en tjock ojämn näsa) är ett ovanligt symptom på rosacea. Om detta inträffar fungerar kirurgisk eller laserbehandling vanligtvis väl för att mjuka upp den förtjockade huden.